Jeugdherinneringen

Het Quiltersgilde heeft voor 2023-2024 een spannend project uitgeschreven, van tekst naar quilt.
Je neemt een tekst, quote, gedicht, en gaat ermee aan de slag om er een quilt van te maken. Hierbij word je gekoppeld aan een ‘maatje’, waarbij je – voor je met de quilt begint – allerlei gedachten over het thema gaat delen.
Mijn eerste plan was: “De uil met zeven zuurtjes” (volledige tekst) van Diet Huber.
Om deze – volledige – tekst te mogen gebruiken, moet je toestemming hebben van de uitgever. Hier bleken toch wel hoge kosten aan verbonden, dus ik heb ervoor gekozen de tekst niet op de quilt te zetten.
Daarnaast bleek – na het sparren met mijn maatje – dat de quilt eigenlijk meer over mijn jeugd zou moeten gaan dan over dit ene specifieke gedicht.

Een andere insteek dus.
Behalve de uil met zeven zuurtjes, zullen waarschijnlijk ook Paultje met het paarse krijtje, het Koekemannetje, de drie paardjes en Paulus de boskabouter een rol gaan spelen. Ook het stoeltje dat altijd bij ons thuis stond (door mijn grootvader voor mijn grootmoeder gemaakt) zal waarschijnlijk een plaatsje krijgen.

Alle onderwerpen die op de lap terecht zullen komen, zullen als ‘boek’ op een plankje komen te staan.

De ondergrond.

Mijn plan is om de quilt 18×24 vierkantjes groot te maken. Elk vierkantje is 1,5 inch.
Dat maakt de maat 27×36 inch (67,5×90 cm). Daar zullen de randen nog omheen komen. Geschatte maat wordt 90×110 cm.

De rode bedjes

Mijn vader heeft, toen wij kleuters waren, rode stapelbedjes voor ons gemaakt van balkjes en hardboard. Later, toen de kleinkinderen erin pasten, heeft mijn oudste zus de bedjes opnieuw geschilderd en nieuwe lakentjes gemaakt van een koningsblauwe treintjesstof. Van die stof heb ik nog een stukje liggen. Dat ga ik gebruiken. Het wordt een boekensteuntje.

De uil met zeven zuurtjes

Nu “de uil met zeven zuurtjes”, daar was het ‘van tekst naar quilt’ project mee begonnen. Applicatiewerk aangevuld met borduurwerk. De zuurtjes hebben lintjes als papiertjes.

Het bruine stoeltje

Het stoeltje is in de jaren 30 van de 20e eeuw door mijn grootvader gemaakt voor mijn grootmoeder. Het is een laag, klein stoeltje, waar wel een volwassene in past, maar die moet dan erg door de knieën.
In mijn jeugd heb ik eindeloos in dit stoeltje zitten lezen.
Een jaar of vijf geleden heb ik het stoeltje laten restaureren, het is weer als nieuw en staat bij mij in de woonkamer.
Bij de verwerking op de quilt heb ik besloten de tientallen nageltjes niet toe te voegen.

De drie paardjes

Een boek dat ook werd stukgelezen in mijn jeugd, was ‘De drie paardjes’ van Piet Worm. Een voorleesboek over drie paardjes, met prachtige tekeningen. Een sfeerboek, waarbij de paardjes zich verkleden als prinsesjes. Iedereen trapt er in. Tot ze worden ontmaskerd en in de gevangenis terecht komen. Uiteindelijk ontfermen drie echte prinsesjes zich over de paardjes. Eind goed, al goed. De charme van dit boek lag voor mij destijds ook bij het buitengewone model, 18×44 cm. Het boek ligt hier nog in de kast.

Het koekemannetje

Het koekemannetje was ook al een boek waar wij als kinderen geen genoeg van konden krijgen. Een mannetje van koek dat op de loop gaat. Hij wil niet opgegeten worden. Het uiteindelijk lot is natuurlijk bepaald.

‘Ik ben niet bang voor de oude man, ik ben niet bang voor de oude vrouw en ik ben ook niet bang voor jou.
En hij liep en hij liep en hij liep…’

Bulletje en bonestaak

Bulletje en Bonestaak zijn twee tieners, wier vaders werken op de grote vaart. Op een dag besluiten ze niet naar school te gaan, maar als verstekeling mee te varen op de boot van hun vaders. In de boekjes de hierop volgende spannende belevenissen van beide knapen. Eén van de eerste stripverhalen (1922-1937) die in kranten verscheen.
Boekjes waarvan ik als (zeer braaf) kind erg heb genoten.

Voor een korte impressie van de stijl kan je hier terecht: www.dbnl.org

Paulus de boskabouter

Een serie waar ik als kind erg van genoten heb, was Paulus de boskabouter.
Alle belevenissen van Paulus met Oehoeboeroe de uil, Gregorius de das, Salomo de raaf, Eucalypta de heks en Krakras het hulpje van Eucalypta.

Paultje en het paarse krijtje

Een heel leuk boekje uit mijn jeugd was Paultje en het paarse krijtje. Een sprookjesachtig verhaal over een kind met een krijtje, die daarmee zijn wereld tekent. Wát Paultje tekent is de realiteit. Een zeer maakbare wereld. Het boekje is stukgelezen.

Titel van de quilt

Zoals ik aan het begin van dit verhaal al meldde, is mijn standpunt over wat er op de quilt komt te staan, gewijzigd.
De titel zal ‘jeugdherinneringen’ zijn.
Dit heb ik bovenaan de quilt in schaduwletters geborduurd.

Spanderswoud

Toen ik een kind was gingen we regelmatig met mijn moeder naar het bos, het Spanderswoud.
Met name in de herfst was dat een feest. Kastanjes, eikels, beukenootjes, herfstblad. We maakten elk jaar een herfsttafel in de hal, ook paddestoelen vonden hier een plekje. Anno nu zou niemand dat meer doen, maar in de jaren 60 van de vorige eeuw was dat helemaal niet raar.

Paddestoelen in het bos


3 gedachten over “Jeugdherinneringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *